Program dla szkół - owoce, warzywa, mleko.Wycieczka edukacyjna dla dzieci klas I-V.
12 czerwca 2024 r odbyła się wycieczka edukacyjna do gospodarstwa agroturystycznego Ewy Mitowskiej w Seroczynie. Dwie grupy uczniów z klas I-III i IV-V, w ramach Programu dla Szkół, którego celem jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych przez dostarczanie dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych oraz przez działania o charakterze edukacyjnym i promocyjnym, uczestniczyło w warsztatach „Od pola do stołu”, wytwarzając ser podpuszczkowy. Każde dziecko brało czynny udział w procesie wytwórczym. Pracując w kilkuosobowych grupach obserwowały, mieszały, dodawały przyprawy (czosnek niedźwiedzi, żurawinę, czarnuszkę, kozieradkę ) i odważały twaróg. Nie wszystkie dzieci, a może nawet niektóretylko, lubią i doceniają wartości i walory smakowe serów, ale na pewno każde wie, jak ważną rolę odgrywają produkty mleczne i warzywa oraz owoce w rozwoju młodego organizmu. Zdrowe przekąski z surowych warzyw i owoców oraz naturalny jogurt czy kefir, świetnie chłodzą i dodają energii w gorące letnie dni i z pewnością znajdą się w wakacyjnym ( i nie tylko wakacyjnym) menu.
W czasie oczekiwania na uzyskanie właściwej konsystencji produktu, dzieci miały możliwość zabawy na wiejskim podwórku, a także możliwość obejrzenia i wyjaśnienia, jak funkcjonowały narzędzia i urządzenia w dawnych czasach. Z zaciekawieniem oglądały zgromadzone eksponaty: m.in. żelazko na duszę, kołowrotki, dzieże, kopańki, maselnice, cierlice, kosy, chomąta, kijanki, tary i maglownice. Nieznany dla nich był wiklinowy chodzik dla maluszków i cep.Ciekawostką było rozpoznawanie zbóż i ziół zasuszonych w pęczkach i wyeksponowanych na drzwiach stodoły.
Wyjazd do Mitowskiej Zagrody był ciekawy, nie tylko ze względów edukacji zdrowotnej, ale też wiedzy historycznej i ludowej.